Partikül Filtresi Nedir? Nasıl Temizlenir?

22.08.2022
Paylaş:
Araba partikül filtresi nedir sorusu basitçe; araç çalışırken ortaya çıkan zararlı gazların etrafa yayılmasına engel olarak çevre kirliliğinin önüne geçen özel parçalar şeklinde yanıtlanabilir. Petekli bir yapıya sahip olan bu mekanik parça birden fazla sensör ile bağlantılı şekilde çalıştığı için karmaşık bir donanıma sahiptir.



Partikül Filtresi Nedir?


Partikül filtresi, yeni nesil dizel araç modellerinin egzoz sistemine eklenen özel bir parçadır. Bu filtreler otomotiv sanayisi içerisinde DPF adı ile de anılır. Araçtan çıkan gaz salınımını azaltmaya yardımcı olurken, araç performansına da olumlu katkı sağlar. Belirli standartlara uygun şekilde tasarlandığı için günümüzde pek çok araçta bulunur. Filtrede oluşacak olan kirlilik basit bir şekilde giderilir. Böylece sürekli parça değiştirme derdi ortadan kalkar. Araç içerisine yayılan zararlı partiküllerden sürücü ve yolcuları korur. Seyahat süresi boyunca temiz hava imkanı tanır. Araç içinde yer alan sensörler aracılığı ile filtre ve araç arasında gizli bir bağlantı kurulur. Bu sayede filtre üzerinde oluşacak bir arıza sürücüye anında haber verilir. Böylece arıza büyümeden anında müdahale edilebilir. Dizel araçlarda bulunması zorunlu olan bu parça genel olarak 1.200 °C’ye kadar dayanıklı olan seramik materyalden üretilir. Silisyum karbür özelliğine sahip olan filtreler ise 2.700 °C’ye varan yüksek sıcaklıklarda bile sorunsuz bir şekilde çalışabilir.

Partikül Filtresi Nasıl Temizlenir?


Araç partikül filtresi, kendi kendine temizlenebilme özelliğine sahip değildir. Dizel partikül filtresi temizleme yöntemlerinden bazıları şunlardır;

Pasif Temizleme: Yüksek ısı ile yapılan bir temizleme işlemidir. Egzoz sıcaklığı artırılarak partiküller yakılır. Bu sayede filtre üzerinde yer alan delikler açılır.
Rejenerasyon: Bilgisayar sistemli olan araçlarda uygulanan bu sistem ile filtre kolay bir biçimde temizlenir. Yeni nesil araçların pek çoğunda bu uygulama yer alır.
Sürüş İle Temizleme: Yüksek rölanti ve düşük devir saatinde çalışan bir araç ile yavaşlamadan ve durmadan 15 dakika ilerleme sonucunda filtre temizlenebilir.

Partikül filtresi temizleme işlemi araç için oldukça önemlidir. Fitrenin temizlenmemesi halindesürüş kalitesi ve araç performansı büyük oranda düşer.

Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir?


Partikül filtresi temizliğinin yapılmadığı durumlarda parça, çeşitli nedenlerden dolayı arıza verebilir. Araç sürücüsünün partikül filtresinde yaşanan arızayı anlayabilmesi için araç arıza belirtileri mevcuttur. Partikül filtresi arıza belirtileri şunlardır;

• Gösterge paneline sahip olan araçlarda panelin yanıp sönmesi,
• Aracın tüketmiş olduğu yakıt miktarında ciddi artış gözlenmesi ve aracın sahip olduğu çekiş gücünde azalma,
• Araçta fark edilir şekilde egzoz kokusu alma,
• Motor gücünde yaşanacak düşüş neticesinde turbo basıncında azalma gözlenmesidir.

Bu işaretlerin hepsi araç filtresinde yaşanan arıza neticesinde ortaya çıkar. Üst düzey gösterge paneline sahip olan araçlarda partikül filtresini doğrudan gösteren özel bir alan bulunur. Bu alanda verilen ikaz ışığı aracın arızalandığını ifade eder.

Partikül Filtresi Ne İşe Yarar?


Dizel partikül filtresi hem doğa hem de insan sağlığı açısından hayati öneme sahiptir. İnsan sağlığı için büyük bir tehdit olan hidrokarbon ve karbonmonoksitin atmosfere karışmasına engel olur. Motor içerisinde yaşanan yanma sonrası ortaya çıkan dumanın araç içerisine yayılmasını engeller. Çıkan dumanı bir araya toplayarak dış ortama salar. Büyük partikülleri filtre üzerinde toplar ve bu zararlı maddelerin solunmasına engel olur. Hava kirliliğini azaltıcı bir özelliğe sahip olduğundan, doğa dostu bir üründür. Atmosferin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca hayvan ve bitkileri zararlı gazlardan korur.