Sıcak ya da soğuk havalarda arabanızla seyrederken farklı iklim koşullarında klimaya ihtiyaç duyarsınız. Mevsim koşullarıyla uyumlu keyifli bir sürüş deneyimi sunan araç klima sistemleri işlevsel kullanımlarıyla hayata konfor katar. Klima sisteminin bir parçası olan polen filtresi ise bu konforu maksimuma taşır. Dış ortamlardaki toz partiküllerinin araç içerisine girmesini engeller. İçeriye giren havayı süzerek farklı iklim ve yol koşullarında sağlıklı hava kalitesiyle buluşturur.
Araçlarda klima sistemine bağlı olarak içeriye giren havanın temizlenmesi için kullanılan parçalardır, polen filtresi nedir sorusuna cevap olabilir. Tozlu yollarda, duman ve hava kirliliğinin olduğu alanlarda aracınızla seyrederken polen filtresi sayesinde bu olumsuzluklara maruz kalmazsınız.
Basit bir çalışma sistemine sahip polen filtreleri artık hemen hemen bütün araçlarda yer almaktadır. Temiz bir havanın solunmasına olanak sağlayan bu filtreler insan sağlığına direkt olarak etki eder. Ancak verimli bir kullanım için düzenli aralıklarla kontrol edilerek tıkalı filtrelerin değişiminin yapılması gerekir.
Klimaların verimliliği ve temiz hava kalitesi için gerekli filtreler işlevsel özellikleri bakımından farklılaşan çeşitlere sahiptir. Karbonlu ve standart kullanımlı iki çeşidi mevcuttur.
Hem dış ortamdaki partikülleri yakalasın hem de kötü kokuları engellesin diyenler için karbonlu filtreler ideal çözümler sunar. Standart karbonsuz filtreler ise aracınızla seyir halindeyken dış ortamdaki toz partiküllerinin içeriye girişini engeller. Yolculuklarınızda aradığınız sağlıklı bir hava kalitesi ise karbonlu filtreler tercih edilmelidir.
Araçlarda bulunan standart polen filtreleri ısıtma ve soğutma sistemlerinin düzenli olarak çalışmasına destek sunan elemanlardır. Yaz mevsiminde ya da farklı iklim koşullarında aracınızla seyir halindeyken havadaki toz partiküllerini süzerek içeri girişini engeller. Standart özellikli ürünler polen, bakteri, yaprak, toprak gibi dış ortamlardaki solunum için zararlı maddeleri etkenleri de bertaraf eder.
Arabanızın hava kalitesini her ortamda koruyan katı, gaz, sıvı maddeleri hapsederek hem toz hem de kokuları engelleyen filtreler, karbonlu polen filtresi nedir, sorusunun yanıtını oluşturur. Ölçü olarak standart filtrelerle aynı ebatlara sahiptir. Ancak yapısal ve işlevsel olarak farklılaşır. Karbon kaplı özel yüzeyi sayesinde havadaki toz benzeri katı partiküllerin yanı sıra kötü kokuları da engeller. Filtrenin karbon kaplı yüzeyi çok sayıdaki gözenekli yapısı sayesinde dış ortamdaki katı, sıvı ya da gaz halinde bulunan bütün maddeleri içerisine hapseder. Özellikle sanayi bölgelerinden geçerken havadaki gaz bulutu yolculuk konforuna gölge düşürebilir. Kötü kokular karbonun özel gözenekli ve geniş yüzeyi sayesinde absorbe edilir. Dış ortamlardaki çeşitli gazlardan ya da duman oluşumundan kaynaklanan kötü kokulardan sizi uzak tutar.
Aracınızda yer alan karbonlu filtre trafikte uzun süre kalsanız da hava kalitenizi korur. Şehir dışında, uzun yolculuklarda hangi koşulların sizi beklediğini öngörmeniz her zaman kolay olmaz. Ancak aracınızda polen filtresi mevcutsa dumanlı, gaz bulutunun olduğu yollarda bile güvenle ve keyifle sürüş yapabilirsiniz.
Yoğun bir trafiğin ortasında ya da şehir dışında aracınızla seyrederken farklı ortam koşullarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Dış ortamdan araç içerisine toz, duman, kötü kokuların girişini engeller polen filtresi ne işe yarar diye araştıranlara yanıt olabilir. Aracınızın içerisindeyken de sağlıklı bir hava solumanızı sağlar. Şehir içerisinde trafikte sürekli dur-kalk şeklinde ilerlerken yoğun şekilde egzoz dumanına maruz kalabilirsiniz. Bu noktada polen filtresi devreye girer. Polen filtresi hem sağlığınız için; hem de diğer taraftan aracınızın ısıtma soğutma sistemlerinin verimli çalışması için gereklidir. Araçlarda bu parça yer almıyorsa o zaman klima dış ortamlardaki toz ve partiküllere direk olarak maruz kalır. Bu da klimanın çalışırken zorlanması anlamına gelir. Dolaylı olarak motora binen yük yakıt sarfiyatını artması demektir.
Aracınızın normal periyodik bakım işlemleri sırasında değişimi yapılmalıdır. Her aracın hangi periyotta bakıma girmesi ile ilgili bilgileri kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Kılavuzun servis bölümünü incelediğinizde araç bakım zamanının gelip gelmediğini anlayabilirsiniz.
Genel olarak motorlu araçlarda 10 bin km’den itibaren her 5 bin km'de artış periyodunda bakım gereklidir. Bu süreçte yapılan her 5 bin km’lik bakımlarda filtre değiştirilir, ‘polen filtresi kaç km’de değişir’ sorusuna cevap olabilir. Kilometre bakımlarının yanı sıra aracınızın kullanım sıklığı ve koşulları da filtrenin değişim zamanı üzerinde etkili olabilir. Tozlu, topraklı yollarda arazi koşullarında sıklıkla araç kullanıyorsanız, bakım periyotlarından önce de filtrede tıkanma oluşabilir. Kullanım durumunu göz önüne alarak kilometre bakımlarına ek değişim periyodunu belirleyebilirsiniz.
Polen filtresi değişmezse, aracınızın hava kalitesi bozulur. Zamanında değişim yapılmayan ve tıkanan filtre görevini yerine getiremez. Filtrenin tıkanması işlevini yerine getirememesi demek. Havadaki partiküllerin süzülmeden klimanın içerisine ulaşması çalışmasını zorlayabilir. Bu durum da klima arızasına davetiye çıkarır.
Farklı iklim koşullarında araç sürücüleri için klima kullanımı vazgeçilmez bir ihtiyaç… Aracın kabinine giren havanın temizlenebilmesi polen filtresi tarafından sağlanır. Filtrelerin tıkanması araç içerisinde yolculuk yapan bireyleri; özellikle kronik solunum yolu hastalarını direkt olarak etkiler. Sizin ve sevdiklerinizin temiz bir hava soluması için filtrelerin kontrolü özenle üzerinde durulması gereken noktalardan birisidir. Polen filtresinin zamanında değişmemesi aynı zamanda motora fazladan yük bindirir. Bu da yakıt sarfiyatına neden olur ve bütçenizi yorabilir. Sürücüler bazen filtrenin genel bir arızaya neden olmadığını düşünerek kontrolleri aksatabilir. Önemli problemleri beraberinde getirdiği unutulmamalıdır.
Araçların modellerine göre filtre yerleri değişkenlik gösterebilir. Öncelikle yerini tespit etmelisiniz. Filtreyi yerinden çıkarmak için kapağının altındaki klipsi yukarıya hareket ettirin. Yerinden çıkardıktan sonra yeni filtreyi aynı şekilde yerleştirin. Klipsi kilitleyerek sabitledikten sonra yeni filtreniz kullanıma hazır! Değişim işlemini kendiniz yapabileceğiniz gibi servislerde de yaptırabilirsiniz.
Filtre tıkandığında; arabanın ısınması ya da soğuması için hava üfleyen fanlar dışarıdan yeterli havayı içeriye gönderemez ve fanlar arızalanır. Bu havada bulunan çeşitli partiküller, kötü kokularla yolculuk etmek zorunda kalmanız demek. Bu durumda, camlardaki buğunun giderilmesi de zorlaşır. Yağışlı havalarda araç görüş mesafesini etkiler.
Hava kalitesini direkt olarak etkileyen polen filtresi klimanın performansını da etkiler. Filtreler tıkalı olduğunda yeterince dış ortamdan hava çekemez. Klimanın performansını azaltan bu durum yakıt sarfiyatını da arttırır. Klimanın çalışırken zorlanması motora ekstra yük binmesi yani fazladan yakıt tüketimi demektir.
Motorlu araçlarda yüksek hava kalitesi için karbonlu polen filtresi tercih edilir. Karbonlu polen filtresi farkı karbon yüzeyleri sayesinde kötü kokuları da engellemeleridir. Geniş gözenekli karbon filtre yüzeyi hem toz benzeri katı partiküllerin hem de kötü kokuların içeriye girmesine engel olur. Farklı yol koşullarında her an karşınıza çıkabilecek kötü kokulardan etkilenmeden keyifle araç kullanmanızı sağlar.