Yağ Filtresi Nedir? Aracın Yağ Filtresi Değişmezse Ne Olur?

02.02.2022
Paylaş:

Motorun çalışırken ideal performansı gösterebilmesi için arabadaki en kritik öğelerden biri olan yağ filtresini düzenli olarak değiştirmeniz önemli. Araç sürüşe devam ettiği müddetçe yağ filtrelerinin temiz kalması gerekiyor. İster kendiniz isterseniz bir usta yardımıyla değişimi sağlayıp, yağ filtrelerini sık sık kontrol etmeniz öneriliyor. Peki motor için böylesine önemli olan yağ filtresi değişmezse ne olur? Yakıt tasarrufu ile ilişkisi olabilir mi? OtoSOR, merak ettiğiniz tüm sorulara daha keyifli bir sürüş deneyimi yaşamanız için yanıt buluyor.



Yağ Filtresi Nedir? 


Yağ, motorunuzun düzgün çalışması için gerekirken yağ filtreniz, yağın motora iletilmesi aşamasında hayati bir rol oynuyor. Yağ filtresi, motoru daha etkin çalıştırmak için kirleticileri motorda dolaşmayacak şekilde filtrelemek amacıyla tasarlanıyor. Her yağ değişiminde yenilenmesi gereken yağ filtrelerine motorun tıkanmaması amacıyla dikkat ediliyor. Yağ filtresi kapalı metal bir ünite olduğu için ne zaman değiştirmeniz gerektiğini göremeyebilirsiniz. Aracınızın yağ filtresi tıkandığında bunu gösteren bir ikaz ışığı gösterge panelinde her zaman bulunmuyor. Dolayısıyla tıkanmış veya kirli filtrenizin motor üzerindeki etkisini düzenleyebilmek için belirli aralıklarla değişimi yapmanız öneriliyor.


Motorun sorunsuz çalışması için yağa ihtiyacı oluyor. Bu gereksinim için fayda sağlayan yağ filtresi motora giden yağın kalitesini artırıyor. Her aracın kendi marka modeline göre yağ filtresi seçeneği bulmak mümkün. Araç motorunun düzgün çalışabilmesi için araç içinde bulunan parçaların kaygan ve daha seri çalışması gerekiyor. Motor yağları bu aşamada işe yararken filtreler ise; motor yağının süzülerek motora iletilmesi hususunda kullanılıyor.


Piyasada her arabanın motor tipine uygun bir yağ filtresi türü bulmak mümkün oluyor. Motor yağının %100 akışkan olması motora zarar vermemek için gerekiyor. Bazı yağ filtreleri, üzerinde biriken kirleticilerin yanması ve yok olması için ısıyı yükseltiyor. Çoğu yağ filtresi toz üzerinde etkisiz oluyor. Dolayısıyla periyodik olarak bakım yapmak ve temizlemek filtrenin ömrünü uzatıyor.


Yağ Filtresi Görevi Nedir? Yağ Filtresi Ne İşe Yarar? 


Araçlarda bulunan yağ filtresi, motorunuzun iç bileşenlerini yağlayarak kir ve karbon birikintilerini önlüyor. Kirleticileri durdurarak motora girmesini engelleyen yağ filtresi motorun aşırı ısınması veya hasar görmesi gibi problemlerin önüne geçiyor.  


Genel olarak filtre, motor yağındaki kiri yakalamak için elek görevi gören elyaftan üretiliyor. Araç çalışmadığında fazla yağın filtrenize sızmasını önleyen arka valf bir tahliye önleyici olarak görülüyor. Tahliye valfi ise özellikle soğukta motoru ısındırmak amacıyla bulunuyor. Yağ filtresinin iki yanında da bulunan uç diskle, filtrelenmemiş yağın motora geçmesini engelliyor.  Motorun yağ pompası, yağı doğrudan taban plakasının çevresindeki deliklerden girdiği filtreye taşıyor. Kirli yağ, filtre ortamından geçiriliyor ve motora yeniden düzenleme yapılıp yapılmayacağına karar veriliyor.


Filtrenin görevi, motor yağındaki tüm kirleri veya kirletici cisimleri çıkararak motora ulaştırma olarak biliniyor. Yağ akışına herhangi bir küçük madde parçaları girerse, makine parçalarına sürtünerek aşağı inebilir ve onların çok daha hızlı bir şekilde aşınmasına neden olabilir. Örneğin bu kir parçacıklarından biri küçük ya da yeterince büyükse, motorunuzun bir kısmına yerleşebilir ve bir pistonun hareket etmesini veya bir valfin kapanmasını durdurabilir. Bu durum ise motorunuzun genel performansı üzerinde ciddi sonuçlar doğuruyor.


Yağ Filtresi Ne Zaman Değişir? 


Her otomobil üreticisi, yağ filtrelerinin ne sıklıkla değişeceği ve hangi yağın kullanılması gerektiği hususunda bilgiler veriyor. Kaliteli yağlar kullanmak elbette filtrenizin ömrünü uzatıyor. Bazı araçlarda yağ filtresi değişimi çok sık olmamakla birlikte bazılarında da 3.000 km’de bir değişebiliyor. Şayet aracınızı agresif kullanıyor, sürekli dur kalk yapıyorsanız veya aracınızı, ağır yükler altında sürdüyseniz ve sert hava koşullarına maruz kaldıysanız yağ filtrenizin ömrü kısalıyor.


Kaç KM'de Bir Değiştirilmelidir? 


Yağdaki kumu ve kiri temizlediği için motorun bozulmaması adına her yağ değişiminde yağ filtresinin de değiştirilmesi öneriliyor. Optimum dikkat gerektiren bir aracınız var ise daha erken de değişim gerekebilir. Fakat araçlarda yağ filtresi değişimi ortalama olarak 5.000 km’de gerçekleştiriliyor.


Her araç farklı olduğu için bu konuda aracın durumu baz alınıyor. Örneğin aracın yeni olması km’yi uzatabiliyor. Pek çok aracın kılavuzunda ne sıklıkla filtre değişimi yapılması gerektiği yazıyor. Sürüş alışkanlıklarınız, motoru kullanma biçiminiz de yağ filtresi değiştirme aralığını etkiliyor. Yağ filtresi değişiminde, kilometrenizin yüksekliği kadar ne sıklıkla bakıma girildiği, yol koşulları ve yaşı gibi etkenlere de dikkat ediliyor. Günümüzde tasarlanan pek çok dijital göstergeli araçta yağ bakımı için hatırlatıcılar bulunuyor. Dilerseniz gösterge paneline güvenerek her 10.000 km’de yeni model aracınızın yağ filtresini değiştirebilirsiniz. Eski model araç sahipleri ise basit usul göstergelerinde yer alan yağ seviyesi düşük ise önerilen yağ seviyesine kadar dolum yaparak filtre değişimini yapabilir. Filtre değişimine ihtiyaç duyduğunuzu yağın renginden de anlayabilirsiniz. Şayet yağın rengi oldukça koyu ve kirli ise bu filtrenin görevini yapamadığı ve değiştirilmesi gerektiği anlamını taşıyor.


Yağ Filtresi Değişmezse Ne Olur? 


Yağ filtresi değişmezse zaman içerisinde basınçtan dolayı delinir ve filtreleme işlevini yitirir. Motordan ayrılarak yağ içerisinde biriken zararlı partiküller, filtrelenmeden motor içerisinde devirdaim yaparak motoru aşındırır ve motora zarar verir.


Yağ filtresinin temel görevinin yağı zararlı maddelerden arındırmak olduğunu daha önce de belirtmiştik. Yağ filtresi değiştirilmediği taktirde filtre işlevini yitirecek ve yerine getirmesi gereken misyonu gerçekleştiremeyecektir. Bu sebepten düzenli aralıklarla aracınızın yağ filtresini değiştirmelisiniz. Böylelikle motorunuzun hasar görmesini önleyebilirsiniz. 


Yağ filtresi bozulursa ne olur? 


Yağ filtresi bozulursa veya tıkanırsa aracın çalışmasını sağlayan motora yağ akışı engellenir. Kirleticiler veya parçacıklar motorun çalışmasını engeller. Aracın yağ filtresi değişmezse ne olur diye düşünenlerin mutlaka filtreyi yenilemesi gerekir.


Motor yağı filtresi neyi temizler? 


Yağ filtresi, aracınızın motorunun aşınmasını ve erken yıpranmasını önler. Yağ filtresi; yağın içerisindeki kiri, karbonu ve metal parçacıkları filtreleyerek bu maddelerin araç motorundaki yatak, miller, silindir duvar ve muylu gibi aksamlara zarar vermesini engeller.


Yağ filtresi neden tıkanır? 


Çoğu otomobil sahibi birinci sınıf yağ tercih etmesine rağmen bazı durumlarda indirimli ürün almak adına sahte yağlar da araçlara konuyor. Tam akışlı olmadığı için bu yağlar filtrelerin kolayca tıkanmasına yol açıyor. Yağ filtresinin tıkandığı durumlarda bypass valfi devreye giriyor. Motor yağını membranın etrafındaki motora yönlendiren basınç sistemi, filtre tıkanırsa kısa bir süre emniyet oluşturuyor. Dolayısıyla yağ filtrelerinin tıkanmadan evvel değiştirilmesi tavsiye ediliyor. Çoğu teknisyen yağı değişirken filtreyi de değiştiriyor. Bilinmediği durumlarda hatırlatmak gerekiyor. Motora giden yağı süzen filtre değiştirilmez ise filtrede bulunan kirli yağ temiz yağ ile birleşiyor. Erken motor aşınması yaşamamak için kullanılan yeni bir yağ filtresi pek çok soruna da baştan önlem almanızı sağlıyor.