2024 Bayramda Otoyollar Ücretsiz Mi?

12.06.2024
Paylaş:
Kurban Bayramı, Türkiye genelinde de büyük bir heyecanla bekleniyor. 16 Haziran Pazar günü başlayacak ve 19 Haziran Çarşamba günü sona erecek olan bu özel dönemde seyahat yoğunluğunun, her sene olduğu gibi belirgin ölçüde artış göstereceği öngörülüyor. Aile ziyaretlerinin ve tatil yolculuklarının sıklaşacağı Kurban Bayramı’nda otoyolların ve köprülerin ücretsiz olup olmayacağı da hâliyle birçok kişi tarafından merak ediliyor.

Bayramda ücretsiz olan köprü ve otoyollar ile ilgili soru işaretleri Resmi Gazete’de yayımlanan kararla netliğe kavuştu. Karar doğrultusunda Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) sorumluluğunda olan, diğer bir deyişle Yap-İşlet-Devret finansman modeli ile inşa edilmeyen köprüler ve otoyollar ücretsiz olacak. Bayramda köprü ve otoyollar 15 Haziran Cumartesi günü saat 00.00 ila 24 Haziran Pazartesi günü 07.00 aralığında ücretsiz olarak kullanılabilecek.



Bayramda Köprü ve Otoyollar Ücretsiz mi?

Resmi ve dini bayramlarda otoyol ve köprü geçişlerinin ücretsiz olup olmama durumu yol ve köprü özelinde değişecek. Bayram tatili boyunca uzun yolculukların hem ekonomik hem de konforlu gerçekleştirilebilmesi adına farklı uygulamalara başvurulmaktadır. 2024 Kurban Bayramı süresince geçerli olacak kararla Türkiye’de KGM kontrolünde olan köprülerden ve otoyollardan geçiş ücreti alınmayacak. 

Bayramda hangi köprü ve otoyolların ücretsiz olacağı, söz konusu köprü ve yolların KGM tarafından işletilip işletilmediği doğrultusunda değişiklik göstermektedir. Kurban Bayramı tatili nedeniyle KGM tarafından işletilen otoyollar, İstanbul’da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 15 Haziran Cumartesi günü saat 00.00'dan 24 Haziran Pazartesi günü saat 07.00'ye kadar ücretsiz olarak kullanılabilecek. Ancak Yap-İşlet-Devret projeleri ücretsiz olmayacak.

Kurban Bayramı boyunca vatandaşların konforlu ve ekonomik yolculuk yapabilmeleri adına bazı belediyelerin sunduğu şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden de ücret talep edilmeyecek. Bu bilgiye şehir özelinde ulaşılması gerekir. 16-19 Haziran tarihleri arasında, Ankara’da Başkentray, İzmir’de İZBAN İstanbul’da ise Marmaray seferlerine ek olarak Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı ile Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy Metro Hattı da ücretsiz hizmet verecek. Tüm bunlar dışında belediyeler ve belediyeler tarafından kurulan birlik, müessese ve işletmelerce yürütülen tüm toplu taşıma hizmetleri de 2024 Kurban Bayramı boyunca ücretsiz olacak.

Bayramda Hangi Otoyollar Ücretsiz?

2024 Kurban Bayramı’nda KGM sorumluluğunda olan otoyollar ücretsiz olacak ve kararda belirtilen süre zarfında ücretsiz olarak kullanılabilecek. Anadolu Otoyolu (Çamlıca İstasyonu - Akıncı Kesimi), İzmir - Çeşme Otoyolu, İzmir - Aydın Otoyolu (Işıkkent - Aydın Batı Kesimi), Çukurova Otoyolları (Adana Doğu - Gaziantep Batı Kesimi, Gaziantep Doğu - Şanlıurfa Kesimi ve Niğde - Mersin - Adana Batı Kesimi) ve Avrupa Otoyolu (Mahmutbey - Edirne Kesimi) devlet tarafından işletilen ve bayramda ücretsiz otoyollar olarak belirlenen yollardır.

Bayramda İzmir İstanbul Otoyollar Ücretsiz mi?

KGM kontrolündeki İzmir ve İstanbul Otoyolları Kurban Bayramı’nda ücretsizdir. Ancak İstanbul İzmir Otoyolu olarak da adlandırılan Gebze – Orhangazi - İzmir Otoyolu söz konusu olduğunda durum farklılaşır. 42 kilometresi bağlantı yolu ve 384 kilometresi otoyol olan İstanbul - İzmir Otoyolu Yap-İşlet-Devret finansman modeliyle inşa edildiği için bayram süresince ücretsiz değildir.

Özel Otoyollar Bayramda Ücretsiz mi?

Özel sektöre ait otoyolların durumu kamuya ait otoyollardan farklıdır. Kamusal otoyollar ve köprüler bayram dönemlerinde ücretsiz geçişe tabi tutulurken Yap-İşlet- Devret projelerinden geçişlerde ücret alınmaktadır.

Yap - İşlet - Devret projeleri kapsamında yer alan;
Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü Dâhil) (Kınalı - Odayeri Kesimi, Kurtköy - Akyazı Kesimi, Odayeri - Paşayeri Kesimi, Nakkaş - Başakşehir Bağlantı Yolları Dâhil),
Ankara - Niğde Otoyolu,
Aydın - Denizli Otoyolu,
Çeşmeli - Erdemli- Silifke- Taşucu Otoyolu (Çeşmeli - Kızkalesi Kesimi),
Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu (İzmir Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dâhil),
Menemen - Aliağa - Çandarlı Otoyolu olarak sıralanabilir.
Avrasya Tüneli
Yavuz Selim Köprüsü kullanıldığı takdirde ücret ödenmeye devam edecek.