Motorda silindir nedir, sorusunun cevabı, otomotiv endüstrisinde çağ atlatan buluşların başında gelen içten yanmalı motorların güç ünitesi şeklinde özetlenebilir. Pistonlu motorda silindir, pistonun içinde hareket ettiği kısımdır. İçten yanmalı motorların temel bileşenlerinden olan silindir bloğu, araç satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken noktalar arasında yer alır.
Araç Motorunda Silindir Nedir?
Silindir nedir, sorusuna açıklık getirmek için öncelikli olarak silindirin yapısından bahsetmek gerekebilir. Arabada silindir, geometrik olarak da bir silindire benzer. Üst ve alt taban düzlemleri birbirine eşit olan dairelerin uzunlamasına sıralanmasıyla oluşur. Uzunlamasına uzanan dairelerin oluşturduğu alan silindir bloğu olarak da bilinir. Alüminyum malzemeden ya da dökme demirden üretilen silindir bloğunda soğutma gömlekleri, krank mili ve krank mili muhafazası parçaları da yer alır. En temelinde araç motorundaki silindir, pistonları sarmalayan yuvalardır. Pistonlar ise araca gücünü veren sistemlerdir ve bu nedenden ötürü araç silindirleri de son derece önemlidir.
Motorda Silindir Ne İşe Yarar?
Silindirin yapısı hakkında fikir sahibi olduktan sonra işlevini anlamak arabada silindir nedir, sorusuna açıklık getirebilir. Silindirlerin görevi için öncelikli olarak pistonlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
Araç motorlarında bulunan piston, silindir içerisinde yer alır. Araçlarda kullanılan yakıtı mekanik enerjiye dönüştürmekten sorumlu olan piston, silindir ile ortak hareket eder. Piston, silindir içerisinde yakıtı mekanik enerjiye dönüştürür. Gaz karışımının yanarak patladığı ve böylece pistona güçlü bir itiş sağladığı yer silindirdir. Pistonun mekanik enerjiyi oluşturduğu alan; araçlarda silindir nedir sorusunun yanıtını oluşturur.
Silindir Hacmi Nedir?
Silindirin hacmi nedir, sorusunun cevabını daha net verebilmek için motor hacmi ve motor silindir hacmi arasındaki farktan söz etmemiz gerekir. Motor hacmi, motorda yer alan her silindirin hacminin toplamını ifade eder. Motor hacmini tespit etmek için basit bir matematik yeterliyken silindir hacminde daha teknik işler devreye girer. Motor silindir hacmi ise silindirlerden itilebilen hava ve yakıt karışımının toplam değerini belirtir. Bir yanma döngüsü boyunca pistonların süpürdüğü alan silindir hacmidir. Yaygın olarak santimetreküp cinsinden belirtilen bu değer litre olarak da söylenebilir. Pistonların alt ve üst ölü nokta arasında süpürdüğü alanı size veren silindir hacmi, aracın performansıyla da doğru orantılıdır.
Araç satın alırken motor silindir hacmini göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü silindir hacminin büyüklüğü aracın performansını doğrudan etkiler. Yüksek performans sunan otomobillerde silindir hacmi de büyüktür. Piyasada 2, 3, 4, 5, 6, 8, 12 ve 16 silindirli motor seçenekleri bulunur. Her otomobil markasının silindir hacmi birbirinden farklıdır ve bu sayı modelden modele göre değişkenlik gösterir. 8 veya 12 silindirli motorlar oldukça yüksek performans gösteren araçlarda yer alır. Silindir hacminin büyük olması motorun çalışması için gerekli olan hava-yakıt karışımının da doğru orantılı şekilde artması anlamına gelir. Dolayısıyla silindir hacmi büyük araçlar daha fazla yakıt tüketir. Son dönemde gelişen çevre politikaları ve teknolojinin otomotiv sektörüne sunduğu fırsatlar sayesinde, artık üreticiler yüksek silindir hacmine sahip motorları daha az üretmeyi tercih ediyor. Gelişen otomotiv sektöründe yeni politika, düşük silindir hacmi ile yüksek performans sağlamakla birlikte düşük yakıt tüketimini de beraberinde getirmektedir.
İçten yanmalı motorlar için elzem bir parça olan silindirlerin sahip olduğu hacim araç performansını doğrudan etkiler. Motorlarda silindir aracın verimliliğini, yakıt tüketimini ve performansını belirler. Bir araç satın alacaksanız ve araçtan beklentiniz yüksek performans ise silindir hacmi büyük olan modellere yönelebilirsiniz. Şayet daha az yakıt tüketmek istiyorsanız düşük hacimli silindirler sizin için ideal olabilir. Tercih ettiğiniz tüm modelleri OtoSOR'da bulmanız mümkün.