Otomobilde direksiyon mafsalı ve kontrol kolunu birbirine bağlamaya yarayan hareketli eksenel yatak rotil nedir, sorusuna verilecek en net yanıttır. Arabanın önemli aksesuarları arasında yer alan bu parça, direksiyon ile entegre şekilde çalışır. Her yöne hareket edebilme özelliğine sahip rotil, çelik malzemelerden faydalanarak üretilir. Bu nedenle oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu parça, araç kullanılırken direksiyon ve süspansiyonun ileri ya da geri gitmesine yardımcı olur. Tekerlekleri dikey şekilde dengede tutar; böylece araç devrilmeden ilerlemeye devam eder. Rotiller arabaya vidalı bir saplama somunu yardımı ile tutturulur. Aksı üstte bulunan salıncağa bağlayan parça üst rotil, altta bulunan salıncağa bağlayan parçaya ise alt rotil adı verilir. Peki rotil arızası nedir, arızalanınca ne yapmak gerekir? Haydi göz atalım...
Rotil Ne Demek?
Rotil, aracın ön düzeni içerisinde yer alan özel ekipmandır. Arabanın görünmeyen parçaları arasında yer alan bu aksam, direksiyon hareketlerini tekerleğe aktararak arabanın ilerlemesine yardımcı olur. İnsan vücudu anatomisinde yer alan kalça ve bacak kemiklerinin birbirine bağlantısına benzer bir özelliğe sahiptir. Küresel bağlantı ve soket düzeneğine sahip olması nedeni ile karmaşık bir tasarımı bulunur. Küresel bir top görseline sahip olan bu parça kapalı bir yuva içerisinde bir araya getirilerek muhafaza edilir.
Rotil Ne İşe Yarar?
Rotil, araç süspansiyonundan bağımsız bir şekilde tekerleklerin aşağı ya da yukarı yönde hareket etmesini sağlar. Tekerleklerin sağa ya da sola dönmesine de yardımcı olur. Ayrıca süspansiyon sisteminin verimli ve düzenli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlar. Yolculuk esnasında araç tekerlerinin yola temasını sağlayarak aracı asfalta uygun yükseklikte tutmaya yarar. Güvenli bir sürüş yapmak isteyen araç sahiplerine büyük kolaylık sağlar. Direksiyon kontrolünü daha kolay hale getiren bu parça yumuşak bir sürüş deneyimi yaşama imkanı sunar. Bu sayede özellikle uzun mesafeli yolculuklar daha keyifli ve konforlu bir şekilde gerçekleşir.
Rotil Neden Arızalanır?
Rotiller her ne kadar dayanıklı parçalar olsalar da özellikle engebeli yollar bu parçanın bozulmasına neden olan en önemli faktörler arasında yer alır. Süspansiyonu bozacak olan yol koşulları ve aracın kapasitesinin üzerinde bir sürüş deneyimi yaşamak da rotilin arızalanmasına neden olur. Araç içerisinde yer alan bağlantı çubukları ya da diğer mekanik ekipmanlarda görülen arızalar da rotilin bozulmasına neden olan faktörler arasındadır. Bu nedenle araçların düzenli olarak bakımının yapılması oldukça önemli bir unsurdur.
Rotil Arızası Nasıl Anlaşılır?
Rotil arızası kimi zaman kolay fark edilebilir iken kimi zaman ise alanında uzman kişilerden faydalanmak gerekir. Arızalanan rotilin anlaşılmasını kolaylaştıran belirtilerden bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
• Ani frenleme ya da kalkış anında tekerleklerden ses gelmesi,
• Araç tekerleklerinde görülen farklı aşınma durumları,
• Aracın sağa ya da sola çekmesi,
• Bozuk yöndeki tekerleklerin dışa doğru eğilmesi,
• Kasis ya da çukura girişte araçtan sesler gelmesi,
• Aracın ön bölgesinde aşırı titreme hali.
Bu belirtiler aracın rotilinde sorun olduğunun en büyük göstergesidir.
Rotil Arızalanırsa Ne Olur?
Rotil arızalanırsa araç yolda güvenli bir şekilde ilerleyemeyeceğinden dolayı bu durum can güvenliğini tehdit eder. Ayrıca direksiyon kontrolü konusunda araç sürücüsü ciddi sorun yaşar. Araç dengeli bir şekilde asfalta tutunamaz. Sürücü her an devrilme ya da yoldan çıkma riski ile karşı karşıya kalabilir. Tekerleklerin açısında yaşanacak olan bozulmalar yüzünden araç lastiklerinde büyük aşınmalar meydana gelir. Araç içerisinde sürekli olarak ses oluşur. Bu ses araç sürücünün dikkatini de büyük oranda etkiler.