SRS Nedir? Nasıl Çalışır?

05.02.2023
Paylaş:

Çoğu arabadaki gösterge panelleri ABS, SRS, TPMS ve ESC gibi ışıklı kısaltmalar ve sembollerin kombinasyonu ile doludur. Tüm bu kısaltmaların anlamı aracınızın kullanım kılavuzunda belirtilir. ABS gibi daha sık duyulan özellikler genel olarak bilinir. SRS ise araç içinde yer alan güvenlik sisteminin bir parçasıdır ve herkes tarafından isim olarak bilinmeyen araç özellikleri arasında yer alır. Ancak daha sık SRS Airbag olarak adlandırılır. Henüz aracınız hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz “SRS nedir? Ne işe yarar?” ve “Bildirim ışığı neden yanar?” gibi konulara birlikte göz atalım.




SRS Nedir?

SRS, aracınızın hava yastıklarıyla ilgili olan tamamlayıcı kısıtlama sistemi anlamına gelir. Başka bir ifadeyle SRS (Tamamlayıcı Güvenlik Sistemi), aracın pasif güvenlik sistemidir. Amacı, kazanın sonuçlarını azaltmak, çarpışmanın enerjisini emmek ve araçta bulunanların zarar görmesini önlemek olan bir sistemdir. Sistem genellikle 1990'ların ortalarından itibaren otomobillerde bulunan SRS emniyet kemeri ön gerdiricileri ve hava yastıklarından oluşur. Ayrıca aktif koltuk başlıkları ve yan hava yastıkları da sistemin parçaları arasındadır. SRS, acil durumlarda sürücüyü ve yolcuları korumak için tasarlanmış pasif bir güvenlik sistemi olduğundan şu özelliklere sahiptir:


Ön ve yan hava yastıkları;


Aktif koltuk başlıkları;


Kayış gergileri;


Sensörler;


Kontrol ünitesi.


Arabalarda SRS Ne İşe Yarar?

SRS tam anlamıyla güvenlik sisteminin kontrol mekanizmasıdır ve yolcuların, sürücünün kaza ya da çarpma anında hasar görmesini önler. Ayrıca kilit sisteminin açılmasına izin verdiği için yaralıların kurtarılmasını sağlar. En önemlisi ise SRS hava yastığını kontrol eder, sürücülerin emniyet kemeri takıp takmadığını da denetler.


SRS Nasıl Çalışır?

SRS sistemi, merkezi kilitleme ile birlikte çalışır. Bir kaza anında kilitli olan kapılar, SRS'den gelen sinyalin ardından açılır. Böylece, kurtarıcıların yaralı insanlara erişmesine olanak tanır. SRS bileşenleri kaputun altında, koltuklarda ve hatta orta konsolda olmak üzere aracın farklı yerlerine yerleştirilebilir.


SRS sensörlerinin görevi, aracın hareketini ölçmek ve yolcu bölmesindeki insanların konumunu takip etmektir. Konum bilgisi, operasyonel birimlere bir komut gönderen kontrol sistemine gönderilir. Acil bir durumda, örneğin bir araba 50 km/s veya daha hızlı giderken bir engelle çarpıştığında atalet sensörleri devreye giriyor. Sonuç olarak, modül hava yastıklarının patlayıcı yüklerini etkinleştirir ve hava yastıkları açılır.


Hava yastıkları, kapsüllerde bulunan kuru gaz kullanılarak şişirilir. İşlem şöyle gerçekleşir: Elektrik impulsunun etkisi altında kapsül erir, gazı serbest bırakır ve hava yastığını doldurur.


Yastıklar ise şu durumlarda etkinleşmez:

Araba yumuşak bir cisme çarptığında,


Arka kısımdan darbe alındığında,


Darbe yanlardan geldiğinde.

Aynı sensörler, bir kişinin emniyet kemeri takıp takmadığını da izler. Kayışların gerilimi, SRS modülünden gelen karşılık gelen sinyalden sonra artabilir.


SRS Işığı Neden Yanar ve Nasıl Söner?

SRS ışığının yanmasının ana nedeni, aracın hava yastığı sisteminde sorun olmasıdır. Ayrıca bir kaza geçirirseniz hava yastıklarının açılmayabileceği anlamına da gelir. Işık yanarsa, en kısa sürede SRS sensörünü kontrol ettirmek için aracınızı servise götürmeniz gerekir. SRS lambası yanık kalırsa veya yanıp sönmeye başlarsa, hava yastıklarının kendisinde, gevşek bir kabloda, arızalı bir emniyet kemeri tokasında veya hava yastığı uyarısına neden olan Motor Kontrol Ünitesinde (ECU) bir sorun olabilir. Kısaca bu ışık bir uyarı niteliğindedir. SRS ışığını söndürmek ise oldukça kolaydır. Şu adımları takip edebilirsiniz:


1. Anahtarı kontağa yerleştirin ve "açık" konuma getirin.


2. Airbag ışığının yanıp yanmadığını kontrol edin. Standart olarak yedi saniye yanık kalır ve sonra kendi kendine kapanır.


3. Kapandıktan sonra hemen anahtarı kapatın ve üç saniye bekleyin.


4. İlk üç adımı toplam üçer kez olacak şekilde tekrarlayın.


Bununla birlikte her aracın SRS ışığı aynı şekilde sıfırlanmaz. Bazı araçlar daha komplike ve uzun işlemler gerektirebilir. Ancak en önemlisi arızanın zamanında giderilmesi ve güvenle yolculuğunuza devam etmenizdir. Bu nedenle ikinci el araç alımlarında SRS sisteminin kontrol edilmesi de oldukça önemlidir.