Otomobil çeşitlerinin birbirinden ayrılması ve sınıflandırılması genel olarak kullanılan yakıt sistemine göre yapılır. Fakat bazı araçlar fiziksel yapıları ve güç dağıtım şekilleriyle farklı bir kategoride isimlendirilirler. Bu kategorilerden biri olan SUV, son yıllarda oldukça popüler durumdadır. Bu denli popüler olması sebebiyle çok sayıda sürücü “SUV nedir?” sorusuna detaylı cevap arar.
SUV’nin Açılımı Nedir?
Yabancı bir kelime olması nedeniyle SUV’nin açılımı nedir sorusu, her sınıftan sürücü tarafından sıklıkla merak edilir. Yaygın olarak merak edilen bu sorunun cevabı, ‘Sport Utility Vehicle’ ya da ‘Sportif Amaçlı Taşıt’ şeklinde verilebilir.
SUV Nedir?
Açılımı Sport Utility Vehicle olan SUV kasa araçlar, bir Station Wagon özelliklerini içerisinde barındırırken yüksek çekiş gücünü otomobil tarzı bir konfor ve sürüş özellikleriyle birleştirir.
SUV tipi araçlar, bir kamyonetin genişliğini ve her türlü bölgede sürüş yapabilmek için gereken sistemi standart bir otomobil konforunda sunması sayesinde hem dünyada hem de Türkiye’de sıklıkla tercih edilir. SUV kasa araçlar, standart otomobillerden daha geniş, daha güçlü ve engebeli arazi gibi zorlu alanlarda daha iyi performans gösterir. Konforlu ve geniş koltukları sayesinde güvenli ve huzurlu bir sürüş deneyimi sunan SUV araba modelleri, 4x4 araçlar kadar çekiş gücüne sahip olmaları ve yakıt tüketimi konusunda da tasarruflu olma özellikleri ile öne çıkarlar.
SUV Araç Segmentleri Nelerdir?
SUV tipi araçlara bu denli ilgi duyulması, farklı varyasyonları ve segmentleri de beraberinde getirmiştir. SUV araçlarının her alanda, hem şehirde hem arazide kullanılması zamanla farklı ihtiyaçlar doğurur. Bu nedenle SUV tipi araç üreticilerinin sürücülere sunduğu geniş SUV araç segmentleri yelpazesi sayesinde sürücüler, tam olarak kullanım alanlarına ve amaçlarına uygun bir SUV tipi araç sahibi olabilirler. Günümüzde üretimine ve kullanımına devam eden SUV segmentleri şu şekildedir:
Mini SUV: SUV sınıfları listesinin başında gelen mini ya da küçük SUV segmenti, genel olarak şehir içi kullanımlar için tercih edilir. Diğer SUV segmentlerine nazaran daha küçük bir boyuta ve motor hacmine sahip olan Mini SUV modelleri, şehir içi ulaşımın yanı sıra uzun yolculuklar için de kullanılabilir. Motor hacimlerinin küçük olması nedeni ile Mini SUV modelleri, aynı zamanda yakıt tüketimi konusunda da tasarruf sağlar. Audi Q2, Citroen C4 Cactus veya Dacia Sandero gibi araçlar bu segmente örnek gösterilebilir.
Kompakt SUV: Mini SUV modellerinden boyut olarak daha büyük, uzunluğu genelde 4.5 metre civarında olan SUV modellerine “kompakt SUV” adı verilir. Bu modeller binek araç kategorisinde yer alır ve uzun yolculuklar için son derece uygundur. Geniş yapısı sayesinde verimli kullanılabilen koltukları, kompakt SUV modellerinin uzun yolculuklarda maksimum konfor sağlamasına imkan tanır. Volvo XC60, Range Rover Velar, Peugeot 5008 gibi araçlar bu gruptadır.
Orta Sınıf SUV: Ülkemizde daha çok geniş aile aracı olarak bilinen orta sınıf SUV modelleri, diğer SUV segmentlerine nazaran daha güçlü bir motoru olmasıyla öne çıkar. Ayrıca orta sınıf segmentine ait SUV modellerinin boyut olarak daha büyük ve geniş olması, kalabalık aileler için ideal bir seçim olmasını sağlar. KIA Sportage, Nissan Qashqai, Hyundai ix35 gibi araçlar orta sınıf SUV araçlara örnek verilebilir.
Büyük Sınıf SUV: Motor hacminde, performansta, malzeme kalitesinde ve tasarımda diğer SUV segmentlerine göre daha güçlü olan büyük sınıf SUV modelleri, her konuda daha iyi olmaları ile tanınır. Fakat büyük sınıf SUV modelleri, büyük motor hacimleri nedeniyle yakıt tüketimi konusunda çok tasarruflu değildir. Bu nedenle de ülkemizde yaygın olarak tercih edilmez. Peugeot 2008, Ford Puma, Opel Crossland gibi lüks araçlar bu sınıfta yer alır.
Sizler de OtoSOR’un avantajlarından faydalanarak hayalinizdeki ikinci el araba modelini taksitle satın almak istiyorsanız, şimdi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak OtoSOR’da listelenen ikinci el SUV modellerini görüntüleyebilir ve aradığınız modeli dakikalar içerisinde keşfedebilirsiniz!